Nieodłącznym elementem każdego wesela jest wspólne biesiadowanie przy suto zastawionym stole. To wielowiekowa tradycja, która ma swoje logiczne uzasadnienie – wesele to intensywna impreza trwająca wiele godzin, bez smacznego jedzenia goście nie mieliby siły do zabawy i szaleństw na parkiecie. Każdy w którymś momencie wesela głodnieje, dlatego organizując tę ważną imprezę, trzeba koniecznie dobrze przemyśleć, a następnie skomponować odpowiednie menu. Jak to zrobić? W dzisiejszym wpisie przedstawimy Wam najważniejsze zasady wybierania weselnego menu!
Punktem kulminacyjnym weselnej uczty jest niewątpliwie danie główne, które powinno być sycące, eleganckie i smaczne. Najczęściej wybierane są dania z czerwonego mięsa, często para młoda decyduje się także na dania z lekkich mięs (np. indyka albo kurczaka). W zależności od tego, jakie danie zostanie wytypowane, powinno się do niego dobierać pozostałe elementy weselnego menu. Jeżeli danie składa się z ciężkiego mięsa, przystawki oraz deser powinny być lekkostrawne. Jeśli zostanie wybrane lekkie mięso, można postawić na bardziej treściwe przystawki i cięższy deser. Złotą zasadą jest w tym wypadku naprzemienne serwowanie gościom dań lekkich i cięższych oraz unikanie potraw ciężkostrawnych.
Niezwykle istotną cechą dobrze skomponowanego menu weselnego jest jego różnorodność. Potrawy powinny składać się z niepowtarzających się produktów spożywczych. Wybierajmy różne warzywa i dodatki, aby każde danie kusiło gości nowymi smakami i aromatami.
Idealne menu musi uwzględniać indywidualne preferencje żywieniowe i diety zaproszonych na wesele gości. Niektórzy mogą być wegetarianami, muszą więc dostać bezmięsny posiłek, inni mogą cierpieć na alergie pokarmowe, więc ich dania nie mogą mieć w swoim składzie niebezpiecznych dla ich zdrowia alergenów. Aby dobrze ułożyć menu, musimy najpierw dokładnie poznać zwyczaje żywieniowe wszystkich gości.
Przy komponowaniu weselnego menu warto skorzystać z pomocy profesjonalistów, którzy na co dzień zajmują się gotowaniem i układaniem jadłospisów. Nasza sala weselna dysponuje dużym zapleczem kuchenno-gastronomicznym, gdzie pracują prawdziwi fachowcy od żywienia, którzy chętnie pomogą młodej parze ułożyć menu dopasowane do indywidualnych upodobań ich gości. Ponadto nasz lokal spełnia wszystkie surowe normy i wymagania dotyczące zachowania zasad bezpieczeństwa związanych z koronawirusem. Jest wynajmowany na wyłączność dla małych grup, dzięki czemu minimalizowane jest ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa.
Weselne menu powinno składać się z kilku dań serwowanych w rozsądnych odstępach czasu. Podstawą jest solidna obiadokolacja podawana na początku imprezy. Tradycyjne składa się ona z: przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Później na stole powinny królować alkohole i różnorodne przystawki, które będą uzupełniać smak pitych trunków. Po oczepinach około godziny pierwszej w nocy podawany jest zazwyczaj jeszcze jeden ciepły posiłek. Dzięki niemu goście dostają zastrzyk energii niezbędnej do dalszej zabawy.
Zadzwoń lub napisz i zapytaj o wolne terminy
ul. Wiertnicza 96 02–952 Warszawa