kolacja degustacyjna

Jak wygląda kolacja degustacyjna?

W życiu każdego człowieka bywają momenty, które wymagają odpowiedniej celebracji. Wyjątkowe okazje zasługują na szczególną oprawę. Jeszcze kilkanaście lat temu najważniejsze chwile spędzało się w domowym zaciszu. Dzisiaj ciężko to sobie wyobrazić. Obecnie wybiera się wyjście do klubokawiarni lub restauracji. Pyszne jedzenie i niepowtarzalny klimat uświetnią każde ważne wydarzenie.

Dobrym i coraz chętniej wykorzystywanym pomysłem jest także zamówienie specjalnej kolacji degustacyjnej. Czym ona jest i jak wygląda? Na te pytania odpowiemy w dzisiejszym wpisie. Zapraszamy do lektury.

Czym właściwie jest kolacja degustacyjna?

Menu degustacyjne, to nic innego jak zestaw kilku różnych dań, podawanych w niewielkich porcjach, jako jeden posiłek. Pomimo że w restauracyjnym świecie nie jest ono żadnym novum, to w ostatnich latach zyskało znacząco na popularności.

Coraz większa ilość restauratorów wprowadza kolacje degustacyjne do swoich kart po to, aby prowadzony przez nich lokal stał się bardziej prestiżowy, a menu – wyjątkowe. Warto przy tym zaznaczyć, że podawane dania powinny charakteryzować się nie tylko najwyższą jakością i precyzją, ale również zostać wykonane z doskonałych i wysokojakościowych składników.

Jak przebiega kolacja degustacyjna i co się w niej znajduje?

W menu degustacyjnym znajduje się od kilku do kilkunastu dań. Z założenia wszystkie one przygotowywane są z najwyższą starannością przez samego szefa kuchni. Na tego typu kolację składają się potrawy, które są specjalnością danego lokalu.

Osoby, które zdecydowały się na zjedzenie takiego posiłku, powinny zdawać sobie sprawę, że nie wyjdą z restauracji przejedzone. Celem i głównym założeniem menu degustacyjnego jest bowiem poznanie, jak największej ilości nowych smaków. Zasada jest prosta: im więcej dań znajduje się w menu, tym mniejsze są podawane porcje.

Kolacje degustacyjne to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również oczu. Posiłki podawane są na eleganckiej zastawie, a ich forma przywołuje na myśl piękne dzieła sztuki. Goście restauracji mogą poczuć się najważniejsi na świecie, ponieważ każde danie dostarczane jest im z osobna do stolika przez kelnera, który dodatkowo opowiada o jego etymologii.

36