Weselny obiad

Co podać na weselny obiad? 

Jedzenie to jeden z najważniejszych elementów każdego wesela. Ta wyjątkowa impreza organizowana po oficjalnych zaślubinach jest nie lada wyzwaniem dla młodej pary. Aby była udana, trzeba pomyśleć o wielu rzeczach. Istotny jest między innymi wybór odpowiedniego miejsca, oprawy muzycznej, dekoracji, zaplanowanie zabaw weselnych, a także ułożenie menu. W dzisiejszym wpisie podpowiemy Wam, co można podać na weselny obiad, aby zadowolił gusta kulinarne wszystkich gości i został na długo zapamiętany!


Co powinno znajdować się w weselnym menu?


Weselne menu powinno składać się z kilku dań podawanych na ciepło. Takie potrawy najlepiej pokrzepią weselników i dodadzą im energii niezbędnej do zabawy i tańca. Zazwyczaj podaje się około 4–5 ciepłych dań w ciągu całej imprezy.


Po przybyciu na miejsce, w którym odbywa się wesele, gościom serwowany jest uroczysty obiad weselny. To danie otwierające całą imprezę, dlatego powinno być wyjątkowe i smaczne. Tradycyjnie podaje się dwudaniowy obiad składający się z zupy oraz dania głównego. Jest on najczęściej poprzedzony lekkimi przystawkami, a na jego zakończenie serwowany jest deser. 


Po zjedzeniu obiadu na stołach pojawiają się różnorodne zimne i ciepłe przystawki, które doskonale pasują do pitych alkoholi. Podaje się także różne słodkości i desery. Dzięki tak skomponowanemu menu weselnemu goście mogą w każdej chwili zaspokoić głód i odpocząć przy suto zastawionym stole.


Jak powinien być skomponowany obiad weselny?


Obiad weselny powinien być tradycyjną potrawą znaną i lubianą przez większość gości. Najczęściej wybierana jest jedna z popularnych w naszym kraju zup (np. rosół z makaronem, żurek, krem grzybowy, krem z warzyw sezonowych). Na drugie danie podawane są różne gatunki mięsa. Pary młode bardzo często wybierają: klasyczny kotlet schabowy, kotlety de vollaile, lekkostrawny filet z kurczaka, polędwiczki podawane w sosie kurkowym lub w jabłkach, zawijane zrazy, dowolną pieczeń w sosie albo pieczone udka. Do mięsa należy wybrać odpowiednie dodatki, które będą uzupełniać i podkreślać jego smak. Doskonałym wyborem są ziemniaki, ryż, kopytka albo kluski śląskie. Do tego jeszcze pyszna i świeża surówka, np.: buraczki, surówka z marchewki, kapusty lub selera. 


Po zjedzeniu głównego dania kelnerzy podają gościom deser, który jest cudownym zwieńczeniem tego uroczystego posiłku. Popularne są różne rodzaje ciast (np. szarlotki, serniki, ciasta czekoladowe), desery lodowe, desery przygotowane na bazie owoców albo efektowne fontanny czekoladowe. 


Niezwykle ważnym punktem menu weselnego są również napoje, które powinny towarzyszyć gościom przez całą imprezę. Oprócz wina i innych alkoholi na stołach nie może zabraknąć odświeżającej wody z cytryną lub miętą, soków owocowych, herbaty i kawy. 


Na co warto zwrócić uwagę, przygotowując weselne menu?


Organizacja wesela to trudne zadanie, dlatego najlepiej jest skorzystać z pomocy profesjonalistów. Doskonałym rozwiązaniem jest wykorzystanie doświadczenia i wiedzy pracowników restauracji lub lokalu, w którym urządzamy przyjęcie. Planując weselne menu, powinniśmy wziąć pod uwagę diety zaproszonych przez nas gości. Niektórzy z nich mogą być wegetarianami, weganami albo mieć alergie pokarmowe. W takim wypadku powinniśmy uwzględnić wszystkie ewentualne przeciwskazania i ułożyć dla tych osób osobne menu, które będzie dostosowane do ich wymagań. Dzięki temu każdy gość będzie czuł się dopieszczony i zauważony, a nasze wesele będzie miło wspominane przez wszystkich biesiadników!

36